Ik ben begonnen in de jaren 70 van de vorige eeuw met zwart-wit fotografie en drukte toen mijn foto’s af in een eigen doka. Door studie en andere perikelen ben ik daarmee begin jaren 80 gestopt. In 2004 de stap naar een eerste digitale camera waarmee ik vooral vakantiefoto’s nam. Doordat ik in 2018 lid werd van de kritische Fotoclub Veghel zijn mijn foto’s qua onderwerpkeuze en ook kwalitatief sterk verbeterd.
Fotografie betekent voor mij zoeken naar schakeringen in licht en een evenwichtige compositie. Ik zoek dat voornamelijk op de gebieden van reis-, landschaps-, nacht- en straatfotografie. Tot nu toe vooral in kleur; met zwart-wit moet het beeld aan specifieke eisen voldoen wat ik trouwens steeds interessanter vind. Bewust situaties in bepaalde lichtomstandigheden opnieuw fotograferen levert een verrassende verrijking op. Het isoleren van het onderwerp ten opzichte van de achtergrond geeft vaak een intrigerende focus. En natuurlijk:"less is more".

Tonnèrre - Henk van der Pas

Het werken aan een fotoserie maakt een fotograaf meer verteller, elke plaat moet dan de andere versterken en het verhaal of de associatie duidelijker maken. Ook met een audiovisuele presentatie, waarbij beelden worden ondersteund door muziek en geluid, vertel je een verhaal waarbij een pakkende impressie wordt neergezet.
Ik bewerk de foto’s voornamelijk in Lightroom en voor wat specifieke zaken in Photoshop. Geen diepe ingrepen, de foto versterken is mijn leidraad.

Lapalisse - Henk van der Pas

Terug naar boven